2018 KPSS den aldıkları düşük veya yüksek puanlarla atama ümidini kaybeden öğrencilerimiz umutlarını 2020 KPSS’ye bağladı.Bundan dolayı şimdiden ders çalışmaya başlamalıyım? hangi derse nasıl çalışmalıyım? Standart sapma nedir neye göre belirlenir? Gibi soru işaretleri belirledi.Bu yazımızda bu soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.Akıllarınızda soru işareti kalırsa yorum yapma unutmayın
2020 KPSS’de Kaç soru çıkacak?
KPSS sınavlarında toplamda 120 adet soru sorulmaktadır.Bu soruların 60 tanesi Genel Kültür,60 tanesi Genel Yetenek olarak karşımıza gelmektedir.Genel Yetenek bölümünde karşınıza iki ders çıkmaktadır. Bunlar
Türkçe-30
Matematik-30 soru olarak karşımıza çıkmaktadır.
Genel Kültür bölümünde ise;
Tarih-27
Coğrafya-18
Vatandaşlık-9
Güncel Bilgiler-6 adet soru olmak üzere toplamda 60 soruda Genel Kültür bölümünde karşımıza çıkmaktadır.
Standart Sapma Nedir? Standart Sapma neye göre belirlenir?
Standart sapma hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz tarafından yanlış anlaşılmış ve kulaktan kulağa bilgilerle iyice yanlışı çıkmıştır.Zor bir soru yüksek bir puan vermez.Zor bir sayfa yüksek puan vermez.Zor bir ders yüksek puan vermez.O zaman neye göre belirleniyor standart sapma bunun cevabını arıyalım.
Standart Sapma KPSS sınavlarından sonra ÖSYM’nin Genel Kültür ve Genel Yetenek olarak bölüm bölüm sorulardaki başarı oranına göre verilen puandır.Yani matematik veya türkçe aynı anda zor olursa Genel Yetenek bölümünün standart sapması yüksek olur.Zor bir matematik veya zor bir türkçe standart sapmayı biraz yükseltsede ikisi aynı anda zor olduğunda asıl yükselmesini göstermektedir.Aynı şekilde Genel Kültür bölümünde de bu senaryo vardır.Özetle şöyle düşünmek gerekir;
Eğer sınavda Genel Kültür kolay olursa sınava giren öğrencilerde doğru cevap oranı yükselir eğer doğru yapan çok olursa soru başına düşen puan azalır ve çok nete az puan gelir.
Fakat sınav zor olursa doğru cevap oranı azalır ve soru başına düşen puan artar böylelikle az nete bile yüksek puanlar gelir.Mühim olan aldığınız puan değildir.Mühim olan sıralama ve ortalama başarı oranını ne kadar geçtiğinizle ilgilidir.
Hangi Derse Nasıl Çalışılmalıdır?
Türkçe;Bu derste dikkat etmemiz gereken 4 şey vardır.aşağıdaki 4 şeye dikkat edip düzenlice uygularsanız türkçede fule yakın netler yapabilirsiniz.
1-Kitap okumak
ÖSYM son yıllarda türkçe sorularında ya uzun bir paragraf verip vaktinizi çalıyor ya da kısa paragraf verip iki şık arasında bırakıyor bu yüzden olabildiğince sınavda hızlı okumalı ve anlamalıyız çünkü süremiz kısıtlı ve daha sırada Matematik ve Genel Kültür dersleri var.Bu yüzden kitap okumalıyız ve hızımızı artırmalıyız.
2-Dil Bilgisi
KPSS sınavlarında bu bölümden karşımıza 3-4 soru çıkmaktadır.Konulara güzelce çalışıp bol bol test çözersek bu soruları kaçırmayız ve birçok rakibinizin çalışmadığı bu konuda fark atabilirsiniz.
3-Günlük Paragraf Çözmek
Eğer sınavda hızlı okumak ve hızlı anlamak istiyorsak şüphesiz ki günlük paragraf soruları çözmeliyiz.Paragraf soruları çözerken günlük istikrarlı bir şekilde çözmeli ve süre tutmalıyız.Aşağıdaki tablodaki gibi bir tablo yapıp her gün 20-30 soru çözüp doğrunuzu yanlışınızı bu tabloya yazmanızı öneriyorum.Sınava kadar günlük bu uygulamayı yapıpta başarısız olan daha görmedim.
4-Mantık
Türkçede son 3-4 soru Mantık soruları olarak karşımıza gelmektedir.Burda başarı sağlamak istiyorsak en basit mantık sorularından başlayıp soruları çözerken tablo yardımı ile sınava kadar çözmeliyiz.Kolaydan zora gitmeliyiz ve en zoruna da hazırlıklı olmalıyız.2018 KPSS Önlisansta öğrencilerimizin karşısına zor bir mantık sorusu geldi ve birçok öğrencimiz defalarca okumasına rağmen anlamadı ve boş bıraktı.
Matematik dersine nasıl çalışmalıyız?
Her derste söyliyeceğimiz gibi burda da bol tekrar ve bol soru çözmeliyiz.Bunun dışında matematikte çerez soruları bilmeli ve bunların çözüm taktiklerini öğrenmeliyiz ki sınavda zamandan tasarruf yapalım.
Genel Kültür derslerine(Tarih-Coğrafya-Vatandaşlık-Güncel Bilgiler) Nasıl çalışmalıyız?
Genel kültür dersleri karşımıza sözel olarak gelmekte olan derslerdir.Burdaki derslere çalışırken birçok öğrencimiz ezberlemeye çalışır ve sonradan tekrar etmeyip unutur.Burda dikkat etmemiz gereken ezberden çok konunun mantığını öğrenmeli ve tablolarla grafiklerle çalışmalıyız.Tarih dersine zaman çizelgesi ile Coğrafya dersine dilsiz haritalarla ve vatandaşlık dersine ise tablolarla karşılaştırmalarla çalışırsak çok daha hızlı öğreniriz.Güncel Bilgiler dersinde ise sadece yapmanız gereken sayfamızı takip etmek ve yayınladığımız güncel bilgileri izleyip not almanız.2018 KPSS’de 6 da 4, 6 da 3 yakaladığımız sınavlar oldu.Coğrafya dersinde nasıl çalışacağınız konusunda soru işaretleriniz varsa videolu olarak anlattığım linke tıklayıp izleyebilirsiniz.
2020 KPSS ye bizde sizlere her platformda hizmet vermek için çalışıyoruz.İnstagram,facebook ve youtube adreslerimizi takip edebilir ve soru çözüm,konu anlatım,denemelerimizden haberdar olabilirsiniz. Bizim asıl bombamız ise 2020 KPSS için içerisinde tarih coğrafya derslerinin bulunduğu soru bankası yazıyorum ALLAH izin verirde bitirirsek 2030 KPSS’de bugüne kadarki tecrübelerimle hazırladığın seçme soruları sizlere sunacağım.
2020 KPSS ile ilgili aklınızda kalan soru işaretlerini yorum olarak yazmayı unutmayın.Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
İyi çalışmalar
Bir Cevap Yazın